Nowe zalecenia żywieniowe

Nowe zalecenia żywieniowe, które pojawiły się ostatnio z kręgów naukowych.

ZALECENIA

  1. Spożywać tylko naturalną żywność.
  2. Jeść żywność, która może się popsuć, oczywiście, zanim się popsuje.
  3. Jeść mięso z hodowli naturalnej, w tym ryby, owoce morza, drób, wołowinę, baraninę, dziczyznę, podroby i jajka.
  4. Jeść produkty mleczne z naturalnie wyprodukowanego mleka, mleka krów wypasanych na pastwiskach – najlepiej surowe lub sfermentowane, takie jak naturalny jogurt, czyste masło, naturalne sery, oraz świeżą i kwaśną śmietanę.
  5. Używać tylko naturalnych tłuszczów i olei, w tym masła i innych tłuszczów zwierzęcych, oliwy z oliwek, oleju sezamowego i lnianego oraz olei tropikalnych – kokosowego i palmowego.
  6. Jeść świeże owoce i warzywa, w sałatkach i zupach lub lekko parowane.
  7. Stosować całe ziarna i orzechy, które zostały spreparowane przez moczenie, podkiełkowanie lub zakwaszanie w celu zneutralizowania kwasu fitynowego oraz innych szkodliwych substancji.
  8. Włączać regularnie do jadłospisu jarzyny, owoce, napoje i przyprawy o zwiększonej ilości enzymów, poddane procesowi fermentacji mlekowej.
  9. Przygotowywać domowej roboty wywary z wołowych, baranich, rybich i kurzych kości (rosoły, buliony) i stosować je bez ograniczeń do zup i sosów.
  10. Z umiarem używać herbatek ziołowych i substytutów kawy.
  11. Używać do gotowania i picia wody filtrowanej.
  12. Używać nierafinowanej soli morskiej (takiej jaka powstaje w wyniku odparowania wody morskiej (w naszym, polskim, przypadku soli kamiennej – przyp. tłum.) oraz całego wachlarza ziół i przypraw korzennych do poprawiania smaku potraw.
  13. Przyrządzać własne majonezy i sosy do sałatek przy zastosowaniu octu winnego, oliwy z oliwek oraz tłoczonego oleju lnianego.
  14. Używać umiarkowanie naturalnych substancji słodzących takich jak miód, syrop klonowy, odwodniony sok z trzciny cukrowej (cukier) i proszku stevia.
  15. Używać do posiłków z umiarem i wyłącznie niepasteryzowane, wino i piwo.
  16. Gotować w naczyniach wykonanych z nierdzewnej stali, żeliwa, szkła lub pokrytych emalią w dobrym gatunku.
  17. Używać wyłącznie naturalnych dodatków.
  18. Dużo spać, ćwiczyć i przebywać w naturalnym oświetleniu.
  19. Myśleć o rzeczach przyjemnych i minimalizować stres.
  20. Ćwiczyć zdolność do wybaczania.

ZAGROŻENIA

  1. Unikać handlowo przetworzonej żywności, takiej jak ciasteczka, ciasta, chrupki, gotowe do odgrzania obiady, napoje, pakowane mieszanki sosów etc.
  2. Unikać rafinowanych słodzików takich jak cukier, dekstroza, glukoza i wysokofruktozowy syrop kukurydziany.
  3. Unikać białej mąki, produktów z białej mąki i białego ryżu.
  4. Unikać wszelkich hydrogenizowanych lub częściowo hydrogenizowanych tłuszczów i olei.
  5. Unikać wszelkich tłuszczów roślinnych wykonanych z soi, kukurydzy, rzepaku i nasion bawełny.
  6. Unikać używania wielonienasyconych olei do gotowania, smażenia (bez panierowania) i pieczenia.
  7. Unikać smażonych produktów.
  8. Nie oddawać się ścisłemu wegetarianizmowi (weganizmowi) – produkty zwierzęce zawierają istotne składniki odżywcze, których nie ma w pokarmach pochodzenia roślinnego.
  9. Unikać produktów zawierających sproszkowane proteiny.
  10. Unikać pasteryzowanego mleka, nie spożywać mleka niskotłuszczowego, mleka chudego, mleka proszkowanego lub imitacji produktów mlecznych.
  11. Unikać produkowanych na skale przemysłową jajek oraz mięsa.
  12. Unikać wysoko przetworzonych mielonek mięsnych i kiełbasek zawierających MSG (glutaminian sodu) oraz inne dodatki.
  13. Unikać zjełczałych i niewłaściwie przygotowanych nasion, orzechów i ziaren będących składnikami granoli (śniadaniowy posiłek znamy jako „musli”) oraz płatków śniadaniowych, ponieważ blokują one przyswajanie minerałów oraz powodują niestrawność.
  14. Unikać puszkowanych, opryskiwanych, woskowanych, zmodyfikowanych genetycznie lub napromieniowanych owoców i jarzyn.
  15. Unikać sztucznych dodatków do potraw, zwłaszcza MSG (glutaminian sodu), hydrolizowanych protein roślinnych oraz aspartamu (sztuczny słodzik), które są neurotoksynami. Większość zup, bulionów i sosów oraz dostępnych w handlu przypraw zawiera MSG, nawet jeśli nie jest on podany w wykazie składników.
  16. Unikać czekolady oraz napojów zawierających kofeinę, takich jak kawa, herbata i napoje bezalkoholowe.
  17. Unikać posiłków zawierających aluminium, czyli takich które zawierają sól, proszek do pieczenia i alkalizatory. Nie stosować aluminiowej folii do pieczenia lub dezodorantów zawierających aluminium.
  18. Nie pić fluoryzowanej wody.
  19. Unikać syntetycznych witamin i pożywienia, w którym są one zawarte.
  20. Nie pić destylowanych alkoholi.
  21. Nie używać kuchenek mikrofalowych.

Comments are closed.