Praktyczne tabele wartości odżywczych – nowa wersja

tabele-okladka-przod-small

To już dwa lata od czasu jak ukazało się pierwsze wydanie naszej publikacji „Praktyczne tabele wartości odżywczych dla Optymalnych”. Opracowaliśmy ją specjalnie dla osób żywiących się optymalnie wg zaleceń dr Jana Kwaśniewskiego. Książka cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Postanowiliśmy odświeżyć jej wygląd i zmodyfikować zawartość uwzględniając uwagi czytelników. Nowa wersja zawiera…

Czytaj dalej

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy Ciasto: 400 g orzechów160 g masła40g cukru pudru1 cukier waniliowy2 żółtka Miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem waniliowym, dodać zmielone orzechy. Zagnieść ciasto palcami. Uformować kulę zwinąć w folie i włożyć na 1 godz. do lodówki. Masa: 250 g śmietany 30 – 36%35 g cukru ( ja daję…

Czytaj dalej

Dżem truskawkowy

Pyszny dżem w sam raz do omletu. Składniki: 2 kg truskawek 200 g cukru  30g żelatyna Przygotowanie: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Truskawki oczyścić i włożyć do garnka, zmiksować z cukrem i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Gorące przełożyć do małych słoiczków, zakręcić…

Czytaj dalej

Klopsiki mielone

Pyszne optymalne klopsiki mielone. Składniki: 50g karkówki 50g Boczku 100g ziemniaków  1 żółtko  20g cebuli  łyżeczka musztardy  przyprawy Przygotowanie: Mięso mielimy i dodajemy starte ziemniaki. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, żółtko oraz musztardę i przyprawy. Mieszamy wszystko i porcjujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Podajemy z…

Czytaj dalej

Zupa krem z cukini

Zupa krem z cukinii. Składniki: 300g cukinii 100g ziemniaków 100g cebuli 50g pomidorów 50g smalcu gęsiego 50g śmietany 1 żółtko wywar lub woda 150 – 200 ml Przygotowanie: Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu gęsim, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, ziemniaki i zalewamy wywarem z kości, rozgotowujemy. Pod…

Czytaj dalej

Chłodnik truskawkowy

Bardzo dobry w upalne dni. Przygotowany z truskawek, śmietany i żółtek. Składniki: 500 ml – śmietanki 30 lub 36 % 5 – żółtek 25 dag – świeżych truskawek 2 dag cukru Zawartość w 100 gramach kawałek laski wanilii  listki świeżej mięty lub melisy  W 100g  jest: B:T:W 3,7g : 24,2g…

Czytaj dalej

Zupa z cukini i fasolki

Prosta zupa z cukinii i fasolki szparagowej. Składniki: 20 dag – fasolki szparagowej 25 dag – młodej cukinii 25 dag – porów 2 łyżki masła 3 szklanki wywaru mięsnego 4 żółtka szklanka kwaśnej śmietany przyprawy: cząber, tymianek, sól, koperek. Zawartość BTW 100g potrawy:  3,1g : 10,9g : 2,0g B:T:W 1:…

Czytaj dalej

Barszcz „letni”

Buraczki, czerwona porzeczka, boczek. Składniki: 150 dag – wywaru z mięsa 40 dag – buraczków 10 dag – czerwonych porzeczek 200 ml – śmietany 30 – 36% 4 – żółtka 10 dag wędzonego boczku 1 dag mąki Zawartość w 100g  B:T:W  3,4g : 10,0g : 0,7g B:T:W 1 : 2,9…

Czytaj dalej