Fakty naukowe

Wyniki badań PAN w Częstochowie- Czynniki ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się dietą wysokotłuszczową. Celem badań była ocena czynników ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się tzw. „dietą Kwaśniewskiego”. Ta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, ketogenna dieta jest uważana za miażdżycorodną i szkodliwą dla zdrowia – chociaż nie opublikowano żadnych badań dotyczących jej wpływu na organizm ludzki. Grupę badaną stanowiło 30 zdrowych […]
Jajeczko! Na zdrowie!- Obawa przed spożywaniem więcej niż trzech jaj na tydzień z uwagi na obecność w nich cholesterolu, jest w naszym społeczeństwie mocno rozpowszechniona. Opinie wielu specjalistów medycyny i żywienia często są jednostronne, a czasem wręcz tendencyjne. Przeciwnicy konsumpcji jaj, w oparciu o przestarzałą informację i nie w pełni aktualną wiedzę z tego zakresu, ciągle cierpią na […]