Naukowe podstawy właściwego żywienia

Biochemia w pigułce- autor: dr n. med. Krzysztof Michalak (artykuł napisany w roku 2004) Drodzy Optymalni Jestem lekarzem optymalnym od 2 lat i przez ten czas regularnie czytam dokładnie nasze czasopismo „Optymalni”. Można znaleźć w nim szereg ciekawych informacji medycznych, porad udzielanych na łamach czasopisma przez Lekarzy Optymalnych. Owe dwa lata to już całkiem dużo czasu. Wiem, że […]
Podstawowe prawa biochemii- Opracowane na podstawie „Biochemia Harpera”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL (rok. wyd. 1998) Uważa się, że tłuszcze pokarmowe obciążają, podczas gdy białka i cukry oszczędzają wątrobę. Prawda jest jednak zupełnie inna: trójglicerydy wchłaniane z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie do białek i cukrów nie są wychwytywane przez wątrobę (str. 207). Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach, […]
Cukier najsłodsza trucizna- Trucizną jest każda substancja dostarczona ciału, strawiona lub powstała wewnątrz ciała, która powoduje lub może powodować choroby.