10 praktycznych zasad żywienia optymalnego

Jesteśmy przyzwyczajeni do przepisów bo upraszczają nam życie. Poniżej przedstawiamy więc 10 zasad żywienia optymalnego. Kierujmy się nimi na co dzień a nasze organizmy i umysły będą właściwie odżywione i tym samym zdrowe.

  1. Jemy ile potrzebujemy – Na żywieniu optymalnym ilość zjadanego pokarmu jest dowolna, ponieważ bezbłędnie działają wewnętrzne, organiczne mechanizmy regulujące apetyt i poczucie sytości. Podobnie nie określa się liczby posiłków. Jemy wtedy, gdy odczuwamy głód, przestajemy jeść, gdy czujemy się najedzeni.
  2. Jakość przede wszystkim – Białko spożywane jako materiał do budowy i wymiany komórek naszego ciała powinno być najwyższej wartości biologicznej zbliżone do składu naszego ciała, zaś tłuszcze – jako źródło energii – powinno być głównie zwierzęce, o najwyższej wartości biologicznej i kalorycznej.
  3. Proporcje BTW są najważniejsze – Zachowujemy żelazną zasadę określającą proporcje między białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Nie należy przekraczać 1,5 g węglowodanów na 1 g białka.
  4. Prostota i koncentracja – Starajmy się przyrządzać potrawy proste, oszczędzając czas i energię, ale równocześnie produkty w tych potrawach powinny być maksymalnie przetworzone, a zawarte w nich składniki skoncentrowane.
  5. Pamiętamy o piciu – W pełni zaspakajamy pragnienie, nie ograniczając picia, ale pić tylko napoje bez cukru.
  6. Nie liczymy kalorii – Nie trzeba liczyć kalorii w naszym pożywieniu. Wystarczy zachować zalecane proporcje między białkiem, tłuszczem i węglowodanami, by ilość kalorii, różna dla każdego człowieka, była taka, jaką nasz organizm potrzebuje. Kalorie liczymy tylko przy kupowaniu żywności. Kupujemy żywność wysokokaloryczną.
  7. Pamiętamy o aktywności fizycznej – Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać. Gospodarka energetyczna ustroju, bardzo sprawna w normalnym życiu, może zawieść przy dużym obciążeniu wysiłkiem fizycznym, a zwłaszcza psychicznym. Nasz mózg potrzebuje wtedy dużo energii. Stosując w życiu pewien trening ruchowy, przygotowujemy organizm do umiejętności nagłego zwiększenia energii w przypadku gwałtownego zapotrzebowania na nią przez serce czy mózg. Większy wysiłek trzy razy w tygodniu po godzinie będzie wystarczający. Na żywieniu optymalnym wysiłek ten powinien sprawić nam przyjemność, a podjęcie go nie powinno wywoływać w nas odruchu niechęci.
  8. Nie oszczędzamy na jedzeniu – Na wszystkim można i trzeba oszczędzać, ale nie można oszczędzać na jedzeniu. Własnego organizmu oszukać się nie da. Żyjemy tylko raz. Obowiązkiem każdego człowieka wobec siebie, rodziny i własnego kraju jest dbanie o własne zdrowie i o maksymalne przedłużenie pełnosprawnego życia. Oszczędzanie w żywieniu optymalnym – to wybieranie z produktów o równej wartości odżywczej – tych które są najtańsze.
  9. Trzymamy się dziety optymalenej – Nie wolno „łamać” zaleconej diety: albo należy ją stosować dokładnie i stale, albo w ogóle jej nie podejmować. Żywienie się tydzień optymalnie, a drugi tydzień „tak sobie”- daje więcej szkody niż pożytku. Każdy produkt uznany w żywieniu optymalnym za niejadalny, po spożyciu musi spowodować w organizmie niekorzystne skutki. Po dłuższym stosowaniu żywienia optymalnego, organizm np. po nagłej dużej dawce cukru może reagować tak jak po zatruciu. Mogą wystąpić bóle brzucha, biegunka, wymioty, złe samopoczucie. Spożywanie produktów, które do żywienia człowieka się nie nadają, jest postępowaniem bezrozumnym. Nie należy tego czynić.
  10. Zapominamy o głodówkach – Nie należy głodzić się ani pościć. Posty niszczą ciało i umysł człowieka, skracają życie. Głodzenie człowieka jest formą zabijania go. Poszczenie – to prosta droga do słabości ciała i ducha oraz do wszelkich chorób.

Comments are closed