Przedruki z różnych źródeł

Smalec, fakty i mity- Od lat smalcu w kuchni prawie nikt nie używa, bo wszyscy wiedzą, że ten tłuszcz jest zły. Prawda jest dokładnie odmienna, niż głoszą kłamstwa o tłuszczu.
Kolano Uszkodzenia chrząstki stawowej i bóle kolan- Wielokrotnie wspominaliśmy o wpływie żywienia i aktywności fizycznej na nasze kolana. Poniżej przedruk artykułu z miesięcznika Optymalni (czerwiec 2014) Staw kolanowy jest jednym z największych stawów ustroju ludzkiego, ale jednocześnie jednym z najbardziej skomplikowanych zarówno pod względem budowy anatomicznej, jak i mechanicznej. W momencie gdy zginamy kolano, stopniowo dołączają się ruchy rotacji, przywodzenia i odwodzenia […]
Szwecja odrzuca dietę niskotłuszczową- Szwecja staje się pierwszym państwem, które odrzuca niskotłuszczową dietę na rzecz diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej. artykuł przetłumaczony z Health Impact News Daily Brian Shilhavy – Health Impact News Editor Szwecja stała się pierwszym zachodnim krajem, który rozwija narodowy program dietetyczny, odrzucający popularne niskotłuszczowe dogmaty dietetyczne, na rzecz diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej. Zmiana w poradnikach dietetycznych nastąpiła po opublikowaniu […]
Cholesterol nie jest śmiertelną trucizną- No i kto ma rację? Masz cholesterol? To będziesz zdrowy! Zanim dasz zarobić firmie farmaceutycznej, odrzucisz pachnące masło i zaczniesz chleb smarować margaryną, przeczytaj książkę niemieckiego profesora Waltera Hartenbacha “Mity o cholesterolu” Przeczytałem ciekawy opis książki Waltera Hartenbacha który znalazł się w gazecie tzw. „głównego nurtu” konkretnie w sobotniej poczytnej w regionie zielonogórskiej Gazecie Lubuskiej. […]
Cuda diety- Dieta niskowęglowodanowa, a zarazem wysokotłuszczowa, czyli tzw. dieta ketogeniczna, prowadzi u myszy z nerkami uszkodzonymi przez cukrzycę typu 1. i 2. (nefropatią cukrzycową) do odwrócenia chorobowych zmian. Naukowcom z Mount Sinai School of Medicine udało się też zidentyfikować geny związane z cukrzycową niewydolnością nerek, na których ekspresję można wpływać właśnie za pośrednictwem diety.
Możemy żyć nawet 450 lat- Wyniki badań opublikowane w tym roku przez profesor Cynthię Kenyon wykazały, że człowiek może żyć nawet przez 450 lat.
Insulina i jej wpływ na metabolizm- Przyjrzyjmy się przypadkom kilku osób, ludzi, których widziałem. Zacznijmy od pacjenta A, który przyszedł do mnie pewnego popołudnia i powiedział, że właśnie wypisał się ze szpitala na własne życzenie, wbrew zaleceniom lekarzy. Niczym w filmie, powyrywał sobie wszystkie rurki i wenflony (IV’s). Następnego dnia miał przejść drugą operację wszczepienia by-passów. Powiedziano mu, że jeżeli nie […]
Tłuszcze i oleje – wielkie nieporozumienie- Firma PROCTOR & GAMBLE w USA wyprodukowała syntetyczny tłuszcz „OLESTRA” i wprowadziła do handlu. Podniebienie i język odbierają go jako tłuszcz, jednak nie rozkłada się w organizmie i przechodzi niestrawiony do jelit. Nowoczesne hedonistyczne społeczeństwo zorganizowało sobie przyjemność „spożywania bez żalu”, w taki sposób, który uniemożliwia absorbcję kalorii z tłuszczów. Przykład „OLESTRY” pokazuje jakie mistrzostwo […]
O nauce..- W naszej epoce przyjmuje się, iż odkrycia naukowe powstają na uczelniach, w wielkich subwencjonowanych programach badawczych. Jest to wierutne kłamstwo. Przełomowe odkrycia o rzeczywistej wartości poznawczej były zawsze dziełem jednostek, nigdy zaś zespołów badawczych, wspieranych milionowymi dotacjami. Te twórcze jednostki z zasady nie były i nie są specjalistami w jednej tylko dziedzinie wiedzy, a już […]
„Piramida pokarmowa” jest nieprawidłowa- Jak twierdzi dr Walter Willett, czołowy żywieniowiec Stanów Zjednoczonych, w swojej książce Eat, Drink and Be Happy: The Harvard Medical School Guide to Healthy Eating (Jedz, pij i bądź szczęśliwy – przewodnik zdrowego żywienia Harvardzkiej Szkoły Medycznej), sławna „piramida pokarmowa” traktowana przez wielu dietetyków jako świętość jest nieprawidłowa i szkodzi zarówno linii naszego ciała, jak […]
Nowe zalecenia żywieniowe- Nowe zalecenia żywieniowe, które pojawiły się ostatnio z kręgów naukowych. ZALECENIA Spożywać tylko naturalną żywność. Jeść żywność, która może się popsuć, oczywiście, zanim się popsuje. Jeść mięso z hodowli naturalnej, w tym ryby, owoce morza, drób, wołowinę, baraninę, dziczyznę, podroby i jajka. Jeść produkty mleczne z naturalnie wyprodukowanego mleka, mleka krów wypasanych na pastwiskach – […]