Buraczki, czerwona porzeczka, boczek.

Składniki:

  • 150 dag – wywaru z mięsa
  • 40 dag – buraczków
  • 10 dag – czerwonych porzeczek
  • 200 ml – śmietany 30 – 36%
  • 4 – żółtka
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 dag mąki

Zawartość w 100g  B:T:W  3,4g : 10,0g : 0,7g

B:T:W 1 : 2,9 ; 0,2

Buraczki upiec lub ugotować buraczki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Porzeczki przebrać, wypłukać, przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem, buraczkami i połową śmietany wymieszanej z mąką. Gotować kilka minut, przecedzić. Potem powoli wlewać wymieszane żółtka ze śmietaną, szybko wymieszać. Dodać pokrojony w cienkie paseczki i podsmażony boczek. Doprawić do smaku
 

Close Menu