Ciekawe danie mięsne z kapustą.

Składniki:

  • 50 dag – mielonego
  • 10 dag – surowego boczku
  • 50 dag białej kapusty
  • 2 lub 3 pomidory
  • 2 – cebule
  • 8 dag – smalcu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku, sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina

Zawartość B:T:W w 100g  7,0g : 20,7g : 1,4g

B:T:W 1:3:0,2

Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, krótko obgotować i odcedzić. Posiekać drobno cebulę, pomidory sparzyć obrać ze skórki i rozdrobnić. Na smalcu zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć na ostrym ogniu ok. 5 minut. Dodać kapustę, pomidory i przyprawy, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut. Pod koniec wlać wino. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi zieleniną.

Close Menu