Smaczne danie obiadowe – mięso z młodymi ziemniakami.

Składniki:

  • 35 – dag polędwiczek wieprzowych lub karkówki
  • 35 – dag boczku surowego lub podgardla
  • 50 – dag młodych ziemniaków
  • 5 – dag masła i 5 dag smalcu
  • 2 – cebule, 2 – ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • świeży koperek, listki świeżego lubczyku
  • papryka ostra mielona, pieprz

Zawartość B:T:W w 100g potrawy  3,7g : 24,2g : 4,7g

B:T:W 1: 6,5 : 1,3

Młode ziemniaki w skórkach podgotować – 10 minut od zagotowania. Ostudzone pokroić w talarki lub półtalarki o grubości około 1 cm. Polędwiczki pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm, a boczek w słupki o długości ok. 3 cm. Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć na nim polędwiczki oraz boczek na mocny rumiany kolor. Po czym wraz z tłuszczem przełożyć do rondla. Cebule pokrojone w paseczki zeszklić na maśle i połowę dodać do mięsa. Przyprawić podlać winem i dusić ok. 1/2 godz. na małym ogniu. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, pozostałą cebulę, czosnek przyprawy
Ostrożnie mieszać co pewien czas.
 

Close Menu